Scoala de Vara de Arhitectura de la Rasinari 2020

ÎNSCRIERI ÎNCHEIATE!

Pentru înscrieri, trimiteți pe adresa de email sibiu@aios.ro Fișa de înscriere completată și un CV actualizat.

Puteți descărca Fișa de înscriere de AICI.

CE?

Şcoala de Vară de arhitectură de la Rășinari se adresează studenților la facultățile de arhitectură și urbanism ce vor dori să se perfecționeze și să își aprofundeze cunoștințele acumulate în facultate și elevilor din școlile din Rășinari, pentru a le îmbogăţi cultura arhitecturală și pentru a-i ajuta în înțelegerea aspectelor ce țin de arhitectura locală și importanța păstrării acesteia.

Etapa adresată studenților va pune accent și pe teme de arhitectură ecologică și protecția mediului, precum și pe elemente de urbanism.

DE CE?

Scopul Școlii de Vară de arhitectură și urbanism este acela de a oferi soluții concrete de dezvoltare durabilă a comunei, prin realizarea de propuneri concrete în domeniul arhitecturii și urbanismului. Temele de lucru vor fi stabilite împreună cu îndrumătorii, pe baza experienței studenților selectați pentru a participa la Școala de Vară, ca urmare a nevoilor comunei pe termen scurt, mediu și lung. Rezultatele Școlii de Vară de arhitectură și urbanism vor fi predate Primăriei Comunei Rășinari cu titlu gratuit, astfel încât aceasta să se poată folosi pe viitor de propunerile oferite.

TEMA DE PROIECTARE:

În cadrul colaborării cu Primăria Comunei Rășinari, județul Sibiu, devenită tradițională prin taberele de vară cu rol creativ, A.I.O.S. susține și dezvoltă pe parcursul a șase zile, un exercițiu didactic de analiză și reflecție privind performanțele și potențialul edificabil al unor situri de pe teritoriul administrativ al localității. Secvențele de teritoriu intravilan și/sau extravilan vizate, ce dețin un potențial de dezvoltare dar și valori de patrimoniu natural și edificat incontestabile, cu puternică semnificație culturală locală și regională, sunt supuse unor evaluări prioritare, de actualitate stringentă.

Pe de o parte, emanciparea continuă a vieții social-economice ale uneia dintre cele mai importante localități din Mărginimea Sibiului, evidențiază intenția firească a comunității locale de a se deschide tot mai mult publicului vizitator și, pe cale de consecință, reclamă necesități funcționale contemporane. Investițiile anunțate de administrația comunei sunt construcții noi cu funcțiuni comunitare, anticipând pertinent perspectivele unei evoluții de medie și lungă durată a localității.

Intenția deja afirmată a administrației locale, ca și unele demersuri în curs, de a promova investiții în construcții pentru susținerea și amplificarea activităților culturale și sportive de masă, se orientează către realizarea unei săli de sport și a unei piscine, ambele și în egală măsură, dedicate elevilor, tinerilor, întregii comunității locale și vizitatorilor deopotrivă.

Pe de altă parte, evitarea riscurilor unor evoluții mai mult sau mai puțin spontane, impune evaluarea alternativă, cât mai pertinentă, a unor soluții inclusiv neconvenționale dar bine fundamentate, adaptate rațional, flexibil și sustenabil valorilor tradiționale autentice ale mediului natural și antropic local.

În acest sens s-au evidențiat, într-o anumită simultaneitate, două amplasamente, două unități semnificative de spațiu caracterizate prin acel „ceva” ce trebuie identificat, explicitat, evaluat și plasat în discuția deschisă privind orientarea justă a demersurilor de dezvoltare și punere în valoare a viitoarelor spații comunitare care să asigure noi servicii social-culturale.

Primul amplasament se situează în vecinătatea unui edificiu comunitar de cultură românească cu simbolistică și expresie arhitecturală ce provine de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care s-a fixat în memoria colectivă: Căminul Cultural. În imediată vecinătate a acestuia, se găsesc recent inaugurata clădire a grădiniței comunitare și o casă parohială ce a trecut recent în proprietatea comunală.

Al doilea este o secvență de teritoriu, dominat verde, din vecinătatea bisericii Sfânta Treime, a cimitirului și a școlii generale I-VIII, S.P. Barcianu nr.2. Spațiul luat în discuție conține un monument simbol al ortodoxiei Transilvaniei cu triplă valoare, religioasă, simbolică și comemorativă și o construcție pentru învățământ de la începutul secolului al XX-lea.

Ambele amplasamente devin subiecte de analiză și sinteză privind valorile ambientale, culturale și funcționale existente dar și potențiale, privind resursele și metodele de ameliorare și amplificare a mediului antropic și natural, pentru a veni în sprijinul unor decizii cât mai obiective, pertinente și cu caracter strategic, privind amplasarea noilor investiții propuse, urmărind evoluția benignă spațial-funcțională a localității.

Concluziile studiului elaborat de participanții la tabăra de arhitectură vor fi prezentate public autorităților, în ultima zi de activitate a taberei, ca piese scrise, desenate și machete de studiu. Rezultatele vor avea rolul de a susține și, în ultimă instanță, a contribui substanțial la orientarea și nuanțarea deciziilor administrației locale privind capacitatea, forma, gabaritul, relațiile funcționale, amplasarea și racordarea celor două obiective social-culturale: sala de sport și piscina, cu eventualele lor anexe spațial-funcționale, amenajări utilitare și peisagistice suplimentare ce se demonstrează a fi indispensabile pe parcursul studiului, la edificatul comunitar existent, consacrat istoric și etnografic.

CINE?

Sunt invitați studenți de la facultățile de arhitectură și urbanism din universitățile de profil din țară.

Locurile sunt limitate la un număr de maxim 8 studenți ce vor fi împărțiți în grupe și îndrumați de către doi profesori arhitecți.

Profesori îndrumători:

  • Conf.dr.arh. Liviu Gligor – Facultatea de Arhitectură și Urbansim „Ion Mincu” București, Departamentul „Științe Tehnice”
  • Lector dr. Ioan Ovidiu Abrudan – Facultatea de Teologie, titularul disciplinelor „Istoria artei creștine” și „Iconografie creștină”

UNDE?

Comuna Răşinari (jud. Sibiu) este una cunoscută pentru latura sa culturală, aici născându-se Octavian Goga şi Emil Cioran, două personalităţi memorabile ale literaturii româneşti şi universale.

Aflată la 8 km. distanță de municipiul Sibiu, pe drumul ce face legătura cu Păltiniş, cea mai veche şi cea mai înaltă staţiune din România, comuna este alcătuită dintr-o comunitate multiculturală de puțin peste 5.000 locuitori.

„Răşinariul este o zonă etnografică unică în România, situată la vest de Sibiu și bine cunoscută de turişti, dar mai ales de cercetători, pentru specificităţile sale deosebite. Patrie a oierilor care duceau turmele lor până în Crimeea sau în Moldova, Mărginimea a fost întotdeauna românească şi ortodoxă. Din acest motiv, teritoriul mărginenilor a păstrat şi conservat cu grijă multe tradiţii unice, precum şi ansambluri arhitecturale şi monumentale de excepţie. Arhitectura, străzile înguste, porţile înalte sunt elemente care ţin de identitatea noastră şi vreau să vă spun că cei mai mulţi dintre cei care ne vizitează caută exact aceste elemente specifice zonei noastre. De aceea, ele trebuie să reprezinte pentru noi adevărate valori de care trebuie să avem grijă.” Bogdan Bucur, Primar Comuna Rășinari.

CÂND?

26 iulie – 1 august 2020

7 zile, 6 nopți – sosire duminică după-masa, plecare sâmbătă la prânz.

CÂT COSTĂ?

Costurile de organizare, materialele folosite și toate cheltuielile ce țin de latura educațională sunt suportate de către organizatori, cu ajutorul financiar al Primăriei comunei Rășinari și a Consiliului Județean Sibiu.

Nu există taxă de participare! Selecția participanților se va face pe bază de CV.

Ce oferim:

  • Doi îndrumători – arhitecți și profesori la universitățile din țară;
  • Spațiu de lucru în incinta Căminului Cultural din Rășinari, renovat recent, ce se află în imediata vecinătate a sitului studiat;
  • Cazare 6 nopți în camere de 2 sau 3 persoane în Rășinari (întreaga pensiune se va rezerva pentru grupul de studenți și profesori);
  • Mic dejun și cină la pensiune;
  • Prânz de tip catering;

De ce aveți nevoie:

  • Laptop cu un program de proiectare instalat – este necesară cunoașterea unui program de proiectare de arhitectură (ca de exemplu AutoCAD, ArchiCAD, Allplan ș.a.). Cunoașterea unor programe de modelare 3D și de editare grafică constituie un avantaj;
  • Materiale necesare desfășurării activității de proiectare și relevare (ustensile de scris/desenat, ruletă, telemetru ș.a.).


ORGANIZATORI:

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) a fost înființată în anul 2010, având trei linii importante de activitate: cercetare și educare, implicare urbană și protejarea patrimoniului, dezvoltarea de micro-comunități.

Astfel, în ultimii ani, AIOS a inițiat și coordonat proiecte precum:

  • “Cea mai frumoasă terasă din Sibiu” 2019, proiect ce a stat la baza regulamentului de organizare și funcționare al teraselor sezoniere din Piața Huet, Sibiu, cu scopul amenajării teraselor în concordanță cu specificul și arhitectura orașului (aios.ro/terase);
  • “O comunitate pentru Orașul de Jos” 2016-2017, proiect de educarea și consolidare a comunității pentru a putea salva patrimoniul istoric construit din zona Piața Aurarilor, din centrul orașul Sibiu. Inițitatori: Fundația Heritas, Federația TransylvaNet;
  • Concurs de idei – instalații urbane 2013 (aios.ro/hueturban2013);
  • Promenadă pe Bdul Victoriei, Sibiu – inițiativă ce propune o cale de legătură între centrul Sibiului și parcul SubArini prin care se oferă prioritate pietonilor, fiind complementară pistei de biciclete propusă aici cu dublu sens. Aceasta va creea o axă pietonală între gara Sibiu și Muzeul în aer liber Astra.

    Întreaga activitate a Asociației (2010-2019) poate fi urmărită aici: www.aios.ro/activitate

PARTENERI:

2015: Școala de Vară de arhitectură, urbanism, peisagistică și restaurare de la Târnăvioara, organizată printr-un Grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA.

2018: Școala de Vară de arhitectură Rășinari, organizată în parteneriat cu Fundația Mihai Eminescu Trust (cursuri de arhitectură pentru elevii din școlile rășinărene), Asociația Monumentum (redactarea și publicarea ghidului de bune practici „Păstrarea autenticității satului Rășinari” ISBN 978-973-0-28405-8) și Federația TransylvaNet.

2019: Școala de Vară de arhitectură Rășinari, organizată în parteneriat cu Asociația De-a Arhitectura Sibiu (proiect adresat elevilor claselor a III-a şi a IV-a de la școlile generale „Octavian Goga” şi „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari).

2020: Școala de Vară de arhitectură Rășinari, organizată în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România filiala Sibiu-Vâlcea, Consiliul Județean Sibiu și Primăria Comunei Rășinari.


ANEXA 1

Amplasamentul temei de proiectare: www.aios.ro/amplasament2020


ÎNSCRIERI ÎNCHEIATE!

Pentru înscrieri, trimiteți pe adresa de email sibiu@aios.ro Fișa de înscriere completată și un CV actualizat.

Puteți descărca Fișa de înscriere de AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *