Recomandările AIOS pentru proiectul ”Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului”

18 ianuarie 2021

În atenția Doamnei primar Astrid Cora Fodor, Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului al Primăriei Sibiu

Răspunsul Primăriei Municipiului Sibiu la propuinerile AIOS (Link AICI).

Stimată doamnă primar, doamnelor și domnilor,

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) salută demararea proiectului ”Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului”, o inițiativă menită a aduce orașului un plus de funcționalitate.

S-a vorbit despre acest proiect ca despre un concept nou de mobilitate urbană prin care sibienii să fie încurajați să utilizeze mai mult bicicleta și mersul pe jos. De asemenea, am urmărit cu satisfacție atenția acordată iluminatului ecologic și spațiului rutier dedicat exclusiv transportului public, linii care ne proiectează imaginea unui oraș modern.

Ultimele informații făcute publice cu privire la acest proiect, însă, ne arată un aspect care ne îngrijorează și asupra căruia am dori să insistăm, astfel încât să nu facem o greșeală care ar putea fi reparată doar în zeci de ani.

Conform documentelor, trotuarele vor fi mărginite de zone verzi: aproximativ 10.000 mp de gazon și arbuști și peste 200 de arbori. Analizând în detaliu profilul transversal tip 1 propus, comparativ cu situația actuală de pe Calea Dumbrăvii, înțelegem că arborii plantați în prima jumătate a anilor 2000 pe această arteră ar urma să fie defrișați, pentru a face loc benzii dedicate transportului în comun și pistelor pentru biciclete. Acești arbori au ajuns la maturitate și sunt o adevărată binecuvântare atât pentru locuitorii din această zonă, cât și pentru peisajul zonei, dar și pentru factorul ecologic, reducând poluarea produsă de autovehicule.

Înțelegem faptul că prezența lor în acest aliniament (conform fișei alăturate) face imposibilă continuarea proiectului, așa cum a fost stabilit deja, însă suntem de părere că există o soluție astfel încât arborii să fie menținuți în viață, iar proiectul să poată continua așa cum a fost el planificat.

Este de notorietate faptul că în Europa occidentală este o practică deja înlocuirea defrișării cu mutatul arborilor, atunci când proiecte noi fac imposibilă păstrarea lor în amplasamentul inițial. În ultima perioadă găsim exemple și în țară, unde administrații locale au mutat arbori pentru a remobila anumite zone dedicate comunității. Un astfel de exemplu l-am întâlnit în Timișoara în urmă cu șapte ani.  Inclusiv în Municipiul Sibiu avem un astfel de precedent: un tei matur aflat inițial în curtea Bisericii Evanghelice a fost mutat într-o altă zonă a orașului, pentru a se putea continua lucrările de reabilitare din Pța. Huet, în noiembrie 2018.

Există utilaje inclusiv în România care dislocă acești arbori, cu tot cu rădăcină și îi replantează într-o altă zonă. Noi considerăm că o astfel de soluție, adoptată în cazul Căii Dumbrăvii, va arăta că Sibiul va avea o stradă SMART și o administrație preocupată să găsească cele mai moderne și mai eficiente soluții pentru comunitate.

După o primă cercetare a acestei posibile soluții am identificat un utilaj în Timișoara, cu care s-au desfășurat astfel de activități de mutare a arborilor, ce se poate închiria la aproximativ 200 de lei pe ora de lucru + TVA, bani la care se adaugă și transportul utilajelor în Municipiul Sibiu.

Există, de asemenea, posibilitatea ca un astfel de utilaj să fie achiziționat de Serviciul Public pentru Administrare Parcuri și Zone Verzi din cadrul Primăriei Sibiu. Prețul acestuia se poate ridica la aproximativ 50.000-90.000 de euro, însă ar putea fi considerat o investiție necesară, fiind util și în alte cazuri în care administrația locală își propune remodelarea spațiului public, cum ar fi reamenajarea cartierelor sau crearea de culoare de mobilitate.

Trebuie amintit totodată că o astfel de acțiune ar trebui să se desfășoare până la începutul lunii martie, atunci când arborii intră în vegetație, iar mutarea lor nu va mai putea fi posibilă decât cu lucrări suplimentare (udare zilnică cu cel putin 200 l. de apă la fiecare copac, îngrășăminte NPK la sol -azot, fosfor, potasiu- sau aplicat foliar ș.a.).

În speranța că vom putea susține îmbunătățirea reală a calității vieții locuitorilor în armonie cu natura, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu vă mulțumește și vă este alături în continuare în proiectele de reabilitare a infrastructurii orașului.

Index arbori situația actuală, inclusiv brazi (ianuarie 2021): Pe partea stângă Pe partea dreaptă Total
Arbori plantați înainte de 1990 5 10 15
Arbori plantați în anii 2000 61 62 123
Arbori plantați după 2015 8 2 10
148

Semnatari:

Mihai Balaban

Smaranda Bălan

Alin Bratu

Radu Coica

Tiberiu Mitrea

Tudor Șt. Popa

Raimar Wagner


Răspunsul Primăriei Municipiului Sibiu la propuinerile AIOS (Link AICI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *