Despre A.I.O.S.

1879 - 1948
În anul 1879, mai mulţi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Societăţi era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale. Ea devine pentru câţiva ani un apanaj foarte important al administraţiei locale.

Astfel, în primul an, realizează proiectul amenjării viitorului parc ASTRA iar după un an Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu reuşeşte amenajarea unui părculeţ în faţa gării. Cel mai important proiect al acestei asociaţii a fost Parcul SubArini. Acesta a fost inaugurat în anul 1882, întreg proiectul şi întreaga amenajare fiind suportată de Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu.

2010 - Prezent
În 2010 s-a decis reînfiinţarea Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu. Scopul reînfiinţării Asociaţiei a fost acela de a aduce în jurul ei elita tânără a Sibiului. Oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti ş.a. Toţi aceştia se pot aduna având un singur scop ce îl pot defini doar împreună: sprijinirea comunităţii locale şi oferirea ajutorului lor pentru dezvoltarea acestei comunităţi şi a proiectelor sale.

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu doreşte să realizeze întâlnirea elementelor necesare evoluţiei şi dezvoltării oraşului nostru: crearea proiectului – finanţarea – relaţionarea cu administraţia locală – implemetarea.

Viitor
Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu doreşte ajutarea tinerei generaţii să se exprime, creşterea viitoarelor generaţii ale Sibiului care vor construi oraşul, oferă idei de proiecte, know-how, finanţare şi aduce o nouă perspectivă asupra dezvoltării oraşului Sibiu. Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu este asociaţia care doreşte să se implice în dezvoltarea oraşului şi a comunităţii sibiene.
  • Name
    Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu (AIOS)
  • Home Town
    Sibiu
  • Email
  • Telephone
    0269.430277

Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu a fost fondată în octombrie 2009, la Sibiu, de zece tineri sibieni cu dorinţa de a promova şi descoperi oraşul Sibiu şi bogatul său patrimoniu cultural, istoric şi ştiinţific. Membrii fondatori – oameni de afaceri, oameni politici, jurnalişti, cercetători, avocaţi. Numele provine de la „Societatea de Înfrumuseţarea Oraşului” o asociaţie sibiană din julul anilor 1900. Această asociaţie a ajutat la dezvoltarea oraşului prin amenajarea din fonduri proprii a parcurilor oraşului (SubArini, ASTRA, Promenada Invalizilor). Un monument în amintirea asociaţiei se află şi astăzi în Parcul SubArini.

AIOS are trei linii de activitate:
– educativă – prin care prezentăm sibienilor şi iubitorilor de Sibiu informaţii legate de oraş, de la istoria sa până la legislaţia sa;
– cercetare – coordonând studii legate despre Sibiu;
– implicare urbană – realizând proiecte care oferă Sibiului soluţii urbane de dezvoltare.

Scopul principal al Asociaţiei pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu este de a promova cultura, istoria, stilulul de viaţă şi moştenirea sibienă pe plan local, naţional şi internaţional, contribuind astfel la abordarea durabilă a dezvoltării oraşului Sibiu şi prin aceasta la asigurarea unui nivel cât mai ridicat a calităţii vieţii sibiene.

Realizări:

În cei patru ani de activitate, AIOS a organizat peste 130 de evenimente, amintind aici cele 65 de întâlniri lunare dedicate istoriei oraşului şi sibienilor – Serile Sibiului şi Sibiul de Altădată, întâlniri realizate sub umbrela „Cuvintele Sibiului”.

De asemenea, două proiecte importante sunt „Sibiu, Oraşul Copiilor” şi „10 Mari Sibieni” proiecte dedicate informării sibienilor de diferite vârste cu privire la istoria şi moştenirea locală. De-a lungul anilor, AIOS a dezvoltat şi alte proiecte precum „PrinSibiulMeu”, „Tag the Flag”, „Tinerii învaţă Tinerii”, „Promovarea patrimoniului local prin QR Codes”.

AIOS a fost aleasă pentru a colabora în realizarea de proiecte de către importante instituţii sau asociaţii din România, precum Primăria Municipiului Sibiu, Administratia Fondului Cultural National, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Sibiu, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, CNM Astra Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Biblioteca ASTRA, WWF România, Fundaţia Heritas.

De asemenea, AIOS a devenit partener al primăriilor din Avrig, Copşa Mică, Sălişte, Păuca sau Moşna în diverse proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *