Gala AIOS 2018 – Ortrun Rhein

Noul Ambasador al ajutorului necondiționat. La Sibiu.

Luni, 3 decembrie 2018, a fost înmânată distincția onorifică de Ambasador al Sibiului, la Primăria Municipiului Sibiu, dnei Ortrun Rhein: ”Îmi place să cred că Sibiul e orașul în care lumina pătrunde până la cei care au nevoie de ajutorul nostru.”

Luni seară, primarul Sibiului, Astrid Fodor a înmânat titlul de Ambasador al Sibiului directoarei Centrului de Îngrijiri Paleative Hospice „Dr. Carl Wolff”. Titlul de Ambasador al Sibiului, un titlu onorific, este inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS).

Președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, Tudor Șt. Popa, a prezentat invitații Galei. ”Avem alături de noi un om care oferă sprijin a mii de oameni și familiilor lor. Știm cât de mult înseamnă acest suport necondiționat și aș vrea să mulțumesc în numele tuturor ambasadorului Sibiului din acest an, doamnei Ortrun Rhein.

Primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, s-a declarat emoționată de moment și a trecut în revistă ceilalți sibieni care au primit acest titlu până acum. ”Înainte de a vă înmâna această distincție, aș vrea să vă spun că sunt deosebit de onorată să vi-l acord dumneavoastră. E pentru prima dată când am emoții așa omenești, sufletește. Am emoții pentru că dau această distincție unei doamne distincte a comunității noastre. Noi oricum am oferit această distincție numai unor oameni deosebiți. Este aici în sală domnul Perjovschi, nu știu dacă este și doamna Lia Perjovschi. Am mai oferit titlul domnului Emil Hurezeanu, domnului Bulboacă, domnului consul Gerlach. (…) Doamnă Rhein, cred că expresia românească omul potrivit la locul potrivit nu i se potrivește nimănui mai bine ca în cazul dumneavoastră. Acest cămin de bătrâni a devenit emblematic pentru orașul nostru și acest lucru vi se datorează. Vă dau această distincție în numele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și vă felicit pentru tot ceea ce faceți”, a spus Astrid Fodor.

Noul Ambasador al Sibiului, Ortrun Rhein, a vorbit despre importanța unei comunități de a avea grijă de cei aflați în dificultate. ”Este o onoare pentru mine și, în același rând, o apreciere frumoasă pentru o asociație mică, asociația „Dr. Carl Wolf”, și pentru echipa care mișună și lucrează în această asociație. Și eu sunt foarte mândră de echipa mea, asta trebuie să spun. Asociația își propune încă de la înființare ajutorarea aproapelui care se află în situații sociale dificile. Ne gândim aici la cei de vârsta a treia, când o mână întinsă însemnă să-ți păstrezi demnitatea, la oameni scoși din tumultul vieții de zi cu zi, răpuși de o boală cruntă și la copiii a căror viață abia începută se sfârșește deja. Nu sunt puțini cei care au nevoie de ajutorul nostru. Îmi place să cred însă că Sibiul e orașul în care lumina pătrunde până la cei care au nevoie de ajutorul nostru, al comunității, care singuri, sub povara bolii sau a vârstei, s-ar pierde. Vreau să cred că Sibiul este destul de luminat ca să nu piardă din vedere că demnitatea unui oraș se măsoară și prin felul în care sunt priviți și tratați cei năpăstuiți de soartă. (…) Noi toți putem deveni ambasadorii acestor oameni care au evidentă nevoie de noi și singuri nu se descurcă”, a spus Ortrun Rhein.

Din anul 2016, Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice Sibiu are în atenţie și îngrijirea pacienţilor minori a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ, fiind primul și singurul Hospice din România exclusiv pentru copii, cu îngrijire permanentă. Hospice-ul face parte din Asociaţia „Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Centrul „Dr. Carl Wolff” a fost deschis în urmă cu 20 de ani, ca un azil de bătrâni ce oferea îngrijire permanentă seniorilor. Construcția Centrului de Îngrijire Paleativă „Hospice” a început în anul 2005, în spatele Căminului Spital „Dr. Carl Wolff”, în urma unei donații primite din străinătate, iar în anul 2016 s-a deschis Hospice-ul dedicat exclusiv copiilor. Până acum, în azilul pentru vârstnici au fost îngrijite peste 400 de persoane iar în cele două Hospice-uri, numărul pacienților trece de 3.000.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), inițiatoarea proiectului Gala AIOS prin care se oferă anual distincția de Ambasador al Sibiului, funcționează din anul 2010 și și-a propus să devină continuitoarea asociației cu același nume, înființată în anul 1879. Atunci, mai mulţi oameni de afaceri si intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Societăţi era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale.

Din cadrul AIOS fac pare oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti, arhitecți ş.a. Printre evenimentele organizate de AIOS se pot enumera ”Orașul Artiștilor”, ”Zilele Vecinătății”, ”Serile Sibiului”, ”Mari Sibieni”, ”Sibiu, orașul copiilor”, etc.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului a mai desemnat în trecut titlul de „Ambasadori ai Sibiului” omului de afaceri Mircea Bulboacă, artiștilor Lia și Dan Perjovschi, jurnalistului Emil Hurezeanu și fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach.

Credit foto: Silvana Armat, Alexandra Marcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *