Școala de Vară de arte plastice de la Rășinari

Şcoala de vară de arte plastice organizată de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, aflată la a treia ediţie, reînvie latura cultural-artistică a Răşinariului, prin invitarea a mai multor artişti profesioniști și debutanţi ce îşi vor exersa abilităţile pe uliţele comunei, surprinzând partea tradiţional rurală şi, bineînţeles, frumuseţile naturii. Astfel, comuna aflată la doar câțiva km. de Sibiu, va deveni un centru artistic important, fiind prezenți aici artiști din toată țara pentru o săptămână în care vor respira desen și pictură.

Rezultatele Școlii de Vară de arte plastice vor fi expuse publicului larg, cele mai bune lucrări de artă fiind vernisate în două expoziţii publice în Rășinari și Sibiu, ulterior transformate într-un catalog de artă ce va fi distribuit participanților.

Participantul cel mai talentat va avea șansa să organizeze o expoziție personală în cadrul unei Gale ce va avea loc la Primăria Municipiului Sibiu în luna noiembrie.

Perioada de desfășurare: 24-30 iunie 2018.

Locuri disponibile: 10 locuri (nu există limită de vârstă).

Sistemul de selecție al artiștilor participanți: deoarece locurile sunt limitate, selecția participanților va fi făcută pe bază de portofoliu, de către profesorii și mentorii acestei Școli de Vară.

Informații importante: Materialele necesare (creioane, culori, hârtie, pânză ș.a.) cât și logistica (săli de lucru, săli de expoziții, șevalete ș.a.) vor fi puse la dispoziție de către organizatori. Pentru participare, se va percepe o taxă ce va acoperi cheltuielile de cazare, masă și pentru realizarea catalogului final. Transportul la și de la Rășinari va intra în sarcina participanților.

Program orientativ:

Programul cuprinde atât parte teoretică cât și (mai ales) practică, participanții putând să își dezvolte abilitățile de desen și pictură într-un mediu 100% dedicat artei plastice. Aceștia nu vor putea fi distrași de la lucru, Centrul Cultural din Rășinari fiind în întregime pus la dispoziție Școlii de Vară de arte plastice.

Ziua 1: Acomodare cu locul taberei. Cazarea se va face în camere twin, la o pensiune din Rășinari. Profesorul/mentorii vor fi cazați în aceeași pensiune, aceasta fiind pusă în întregime la dispoziția Școlii de Vară de arte plastice.

Zilele 2-4: Dezbateri și incursiune în tainele temelor propuse: Peisajul locului, Portret, Mestesuguri traditionale, Simboluri din natură, Suprarealism visat și Materie abstractă, în care se urmăresc intensitatea expresiei, claritatea structurii și simplitatea tehnică. Atelierul de creație cuprinde incursiunea în diferite tehnici artistice: desen în creion și cărbune, pictură în acuarelă, secrete ale tehnicii picturii în ulei și acrilic.

Partea teoretică cuprinde incursiune în istoria artei, în arta contemporană romanească și internațională. La fiecare sfârșit de zi, se vor discuta lucrările realizate și se vor face recomandări asupra tehnicii de lucru.

Ziua 5: Workshop de management artistic în urma căruia participanții vor intra în lumea tehnicilor de prezentare și vânzare a propriilor lucrări. Se va face și o scurtă prezentare despre curatori, artişti și cotele acestora, finalul zilei fiind dedicat secretelor organizării unui eveniment artistic, trecând în revistă expozițiile de grup, expozițiile personale și bienalele de artă. Participanții vor fi implicați în panotarea și expunerea lucrărilor în cadrul Primăriei Comunei Rășinari.

Ziua 6: Vernisaj expoziție publică în cadrul Primăriei Comunei Rășinari.

Ziua 7: Expunere și vernisaj expoziție “Cele mai bune cinci lucrări” în cadrul Orașul Artiștilor – Sibiu, Pța. Mică. Expoziția va cuprinde cele mai bune cinci lucrări selectate de către profesioniști. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 1-18 iulie 2018.

Bonus:

În urma participării la Școala de Vară de arte plastice de la Rășinari, cel mai bun artist va primi șanșa de a se pregăti gratuit în perioada iulie-septembrie 2018 cu artiști plastici și profesori colaboratori ai Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, în vederea organizării unei expoziții personale în cadrul Galei AIOS. Gala AIOS va avea loc în luna noiembrie 2018, fiind un eveniment important pe agenda Primăriei Municipiului Sibiu, aici fiind înmânată distrincția “Ambasadorul Sibiului” unui om important în promovarea Sibiului pe plan național și internațional.

Organizatori și colaboratori: Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, Asociația Art Point, Asociația Brukenthal von Studio, artist plastic llie Mitrea, profesor Cătălin Precup, artist plastic Alin Trif.

Invitat special al juriului: Bogdan Mihai Radu, câștigător al premiului 1 la Oxford International Art Fair 2018.

Dacă dorești să participi la Școala de Vară de arte plastice de la Rășinari, te rugăm să parcurgi formularul de mai jos sau mergi la linkul: www.aios.ro/formular2018. Prin completarea formularului îți arăți disponibilitatea participării și îți va garanta primirea mai multor informații via email însă nu va garanta participarea.

Timp necesar completării formularului: 2 minute.

Școala de Vară de arte plastice și expozițiile sunt organizate cu sprijinul Primăriei Comunei Rășinari și a Primăriei Municipiului Sibiu.

2 comments

  1. […] Organizatorii au început înscrierile pentru a selecta cei mai pasionaţi artişti. Aceştia pot trimite aplicaţia de înscriere pe site-ul http://www.aios.ro/rasinari2018. […]

  2. […] Şcoala de vară de arte plastice, aflată la a treia ediţie, va avea disponibile în acest an doar 10 locuri pentru artiştii dornici să îşi îmbunătăţească tehnicile de lucru la desen şi pictură. Astfel că organizatorii au început înscrierile pentru a selecta cei mai pasionaţi artişti. Aceştia pot trimite aplicaţia de înscriere pe site-ul http://www.aios.ro/rasinari2018 […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *