Şcoala de vară de la Rășinari – Arte Vizuale 2019

Şcoala de vară de la Rășinari – Arte Vizuale 2019

Invitați speciali: lector univ. dr. Mihai Zgondoiu (artist & curator independent) și Albert Sofian (artist & doctor în arte vizuale)

Timp de o săptămână, între 21-27 iulie 2019, artiștii vizuali Mihai Zgondoiu și Albert Sofian vor ține cursuri legate de tehnici și practici artistice contemporane cu 8 tineri creativi până în 25 de ani, ce vor fi selectați în urma unui formular de înscriere (link formular: www.aios.ro/formular2019).

Atelierele vor mai cuprinde și discuții legate de noile tendințe în arta supercontemporană, cote în piața de artă, documentare și filme de artă.

Perioada de desfăşurare: 21-27 iulie 2019

Locuri disponibile: 8 (tineri creativi până în 25 de ani)

Înscrierile se fac până pe data de 15.07.2019, la ora 12:00, completând formularul următor: www.aios.ro/formular2019

Organizatorii oferă cazare, masă și materiale pentru workshop-urile din program. Participarea este gratuită!

Program:

Duminică 21 iulie 2019 – cazare & prezentarea programului

Luni 22 iulie 2019 – workshop cu Mihai Zgondoiu

Marți 23 iulie 2019 – workshop cu Mihai Zgondoiu

Miercuri 24 iulie 2019 ­- workshop cu Mihai Zgondoiu

Joi 25 iulie 2019 – workshop cu Albert Sofian

Vineri 26 iulie 2019 – workshop cu Albert Sofian

Sâmbătă 27 iulie 2019 – evaluarea rezultatelor, expoziţie în cadrul Primăriei Răşinari & încheierea programului

1-15 august 2019 – expoziţie “Cele mai bune lucrări” în cadrul Galeriei Art Point (Sibiu, Piaţa Mică – Oraşul Artiştilor)

Descriere tabără & localitate Rășinari:

Şcoala de vară de de la Răşinari, organizată de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu şi află la a patra ediţie, reînvie latura cultural-artistică a Răşinariului, prin invitarea a mai multor artişti profesioniști și debutanţi ce îşi vor exersa abilităţile pe uliţele comunei, surprinzând partea tradiţional rurală şi, bineînţeles, frumuseţile naturii. Astfel, comuna aflată la doar câțiva km. de Sibiu, va deveni un centru artistic important, fiind prezenți aici artiști din toată țara pentru o săptămână în care vor respira artă.

Rezultatele Școlii de Vară de arte plastice vor fi expuse publicului larg, cele mai bune lucrări de artă fiind vernisate în două expoziţii publice în Rășinari și Sibiu.

Comuna Răşinari este una cunoscută pentru latura sa artistică, aici născându-se Octavian Goga şi Emil Cioran, două personalităţi memorabile ale literaturii româneşti şi universale, astfel că această comună a fost de la bun început una culturală.

Scurtă prezentare artiști/profesori invitați:

Mihai Zgondoiu (n.1982 la Mediaș) este artist, curator și galerist cu studii masterale și doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă ca lector. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 în paralel și la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane.
Proiectele sale, fie personale, fie curatoriale, evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea noastră actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.
Lucrările sale au fost expuse de-a lungul timpului în înstituții de profil precum Muzeul Național de Artă Contemporană din București, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul Național Cotroceni, București, Muzeul de Artă din Timișoara, Muzeul de Artă din Arad, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul Național al Literaturii Române, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti-Mogoşoaia, Centrul European de Artă Contemporană, Cluj, Fundația Culturală Ilfoveanu, Muzeul Beelden Aan Zee – Haga, Muzeul Quinta da Cruz – Viseu, Muzeul de Arte Decorative de Viana do Castelo – Lisabona, Museum of Young Art -Vienna.

A mai participat și în evenimente, expoziții, bienale de profil precum Contemporary Istanbul, Vienna Contemporary, Contemporary Art Ruhr, Essen, BB6 – Bucharest Biennale, Art Safari, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric – Belgrad, Vienna Design Week, InnerSound#2 – New Arts Festival, București, Bienala Internaţională de Gravură Experimentală IEEB4, Bienala internaţională de print “Now Art Now Future / Vilnius, Klaipeda, Kaunas Lituania, The Uslan International Woodcut Biennale – Uslan, Korea.

În 2017 a câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public”, iar în 2019 Premiul JCE Contemporary Art Bienalle (Jeune Creation Europeenne).

Anul acesta a fost desemnat curator la Art Safari – Pavilionul Supercontemporan cu expoziția „Young Blood. Arta timpului tău”.

Organizatori și colaboratori:

Organizatori: Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, Primăria Comunei Răşinari

Invitați speciali: lector univ. dr. Mihai Zgondoiu (artist & curator independent) și Albert Sofian (artist & doctor în arte vizuale)

Dacă dorești să participi la Şcoala de vară de la Rășinari – Arte Vizuale, te rugăm să parcurgi formularul din pașii următori. Prin completarea formularului îți arăți disponibilitatea participării și îți va garanta primirea mai multor informații via email însă nu va garanta participarea.
Înscrierile pentru anul 2019 s-au încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *