ETAPELE PROIECTULUI:
Etapa 1: votul comunității (link anunț concurs, link spre rezultatele concursului)
Etape 2: întâniri cu reprezentanții agenților economici (link spre minuta întâlnirii nr. 1, link spre minuta întâlnirii nr. 2), ai Primăriei Municipiului Sibiu, Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, societatea civilă și specialiști
Etapa 3: catalog cu rezultatele proiectului și propuneri de îmbunătățire a Regulamentului de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat (link spre catalog)
Pe parcursul ultimului deceniu, centrul istoric al Sibiului a devenit atât o scenă, cât și o platformă de dialog, participând activ la viața culturală a orașului. Majoritatea evenimentelor exploatează din plin acest punct forte al orașului, concentrându-se, cu unele excepții, în spațiul public din zona centrală. De-a lungul timpului, acest fapt a dus la dezvoltarea serviciilor de tip HoReCa. Devenite parte a peisajului urban din centrul istoric al Sibiului, terasele sezoniere au ocupat rapid mare parte din domeniul public, odată ce industria turismului a luat avânt.
În ultimii ani, însă, diversitatea formelor, dimensiunilor și culorilor ce caracterizează aceste terase a devenit un aspect îngrijorător, în special din perspectiva modului în care terasele sezoniere se relaționează cu spațiul urban în întreg ansamblul său, dar și individual, cu clădirile monument istoric.
Se face astfel simțită nevoia adaptării regulamentului actual de amenajare a teraselor sezoniere la noile tendințe și cereri din partea agenților economici, pe de o parte, și a populației și specialiștilor, pe de altă parte, mai ales atunci când un proprietar dorește să fie îndrumat înainte de amenajarea unei astfel de zone.
Astfel, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu a demarat în anul 2019, susținută fiind de către Primăria Municipiului Sibiu, proiectul “Cea mai frumoasă terasă din Sibiu”, scopul final al acestuia fiind de a încuraja modernizarea și amenajarea teraselor din municipiu în concordanță cu specificul și arhitectura orașului. Pentru mediatizarea celor mai frumoase terase din Sibiu, aproape 5.000 de cetățeni ai orașului au votat și au desemnat cele mai bine amenajate terase pe domeniul public și pe domeniul privat.
În acest sens, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) propune realizarea unui proiect pilot pentru Piața Huet, proiect ce poate sta la baza viitorului regulament de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat. Acest regulament trebuie să aibă în prim-plan modul de relaționare al teraselor sezoniere cu contextul urban, în primul rând ținând cont de cum se percepe orașul privind fondul construit din afara teraselor dar și felul cum clienții percep (sau nu) spațiul urban, respectiv fondul construit în momentul în care se află în interiorul terasei. De asemenea, calitatea amenajării și a mobilierului folosit trebuie să încurajeze și flexibilitatea, întreg conceptul de amenajare a terasei permițând adaptarea acesteia la grade diferite de ocupare, în funcție de sezon, respectiv la posibilitatea tranzitării acesteia.
Aproape 5.000 de sibieni au votat în anul 2019 cele mai frumoase terase din Sibiu. În urma cumulării voturilor acordate online pe site-ul TurnulSfatului.ro de către sibieni cu cele ale juriului format din specialiști, terasa Atrium a fost declarată ca fiind cea mai frumoasă terasă din Sibiu aflată pe domeniul public, respectiv terasa Teatro fiind cea mai frumoasă de pe domeniul privat.
Votul publicului a fost acordat terasei Pardon, juriul format din specialiști arhitecți și urbaniști acordând cea mai mare notă terasei Hochmeister.
Lasă un răspuns