Rezultatele concursului de idei – Galerie de artă în spațiul public

După o jurizare de câteva zile, revenim cu rezultatele concursului internațional de idei pentru realizarea viitoarei galerii de artă ce se dorește a fi deschisă în Piața Mică din Sibiu începând cu anul 2022 (detalii despre concurs se găsesc aici).

25 de proiecte înscrise, 40 de participanți din care 13 arhitecți, 14 studenți arhitecți și 5 designeri sunt cifrele concursului international de idei pentru realizarea viitoarei galerii de artă ce se dorește a fi deschisă în Piața Mică din Sibiu începând cu anul 2022, în cadrul proiectului Orașul Artiștilor.

Concursul de idei al Galeriei Art Point a atras cei mai mulți participanți din București, Iași și Sibiu, înscriindu-se în concurs persoane din toată țara dar și din Republica Moldova, Chicago, Londra și Valencia. Ca urmare a jurizării, o echipă formată din patru arhitecți ieșeni a fost desemnată câștigătoare, cu proiectul “Art Point of view”.

Toate proiectele se pot vedea pe pagina de Facebook Art Point, AICI.

Juriul a ales ca premiile să meargă următorilor:

PROIECTUL CÂȘTIGĂTOR

Cod de concurs: 7606-26.09.2021
Autori: arh. Cobuz Georgiana, arh. Radu Gabriel-Alin, arh. Schwab Diana-Ana-Maria, arh. Spînu Anca-Elena – din Iași

Premiu: 2.000 lei + o excursie la Sibiu

Funcțiunea principală a mini-galeriei de artă propuse de cei patru arhitecți rămâne expunerea, în interior, a lucrărilor de artă dar imaginea artistică a construcției nu se oprește aici. În exterior, peretele expus către circulația care asigură legătura dintre Piața Mică și Piața Mare, reconstituie în imagini secvențiale actul artistic al vieții cotidiene din centrul Sibiului. Tratarea acestuia prin suprafețe care reflectă imaginea orașului, transformă procesul static de percepere a unui tablou, într-unul dinamic, trecând, observând și participând, oferind un nou (art) point of view. Pentru momente ce presupun tihnă, pentru zile de ateliere, discuții sau interviuri, departe de zgomotul pieței, capacul cutiei se închide și funcționează asemenea unui refugiu cultural urban. Iar la finalul zilei, pereții galeriei se închid astfel încât să ofere siguranță lucrărilor expuse.


PREMIU SPECIAL

Au fost oferite și două premii speciale pentru următoarele două proiecte ce au acumulat cele mai multe puncte în urma jurizării. Punctajul a fost realizat după următoarele criterii: originalitatea proiectului; criteriul estetic; criteriul funcționalității (dacă propunerea își îndeplinește funcția de galerie de artă); integrarea în spațiu, legătura cu fondul construit și relația cu culoarele de circulație; aplicabilitate, fezabilitate și fiabilitate.

Cod de concurs: 7605-23-09.2021
Autor: arh. Gandore Cosmin – Ploiești

Premiu: 500 lei


PREMIU SPECIAL

Cod de concurs: 7608-27.09.2021
Autor: stud.arh. Bogdan Copețchi – din București

Premiu: 500 lei

Felicitări tuturor participanților!

Juriul a fost format din:

  • Michael Engel – arhitect, expert internațional pentru dezvoltare urbană;
  • Mihai Zgondoiu – artist & curator independent, fondatorul galeriei Atelier 030202;
  • Ștefan Radu Crețu – artist vizual;
  • Mihai Balaban, CEO Unimat
  • Tudor Șt. Popa – c.arhitect, președinte AIOS.

Concursul este organizat în cadrul proiectului Orașul Artiștilor. Finanțator: Primăria Municipiului Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *