Concurs de idei – Galerie de artă în spațiul public

În urmă cu cinci ani, Orașul Artiștilor abia își făcea loc printre mașinile parcate până în buza intrării în Turnul Sfatului din Sibiu. Al doilea an de proiect era pe cale nici să nu se mai întâmple deoarece am îndrăznit să cerem închiderea a mult prea multe locuri de parcare pe care ne doream (și am reușit până la urmă) să  instalăm bănci de odihnă și să așternem un covor de iarbă verde. Apoi au urmat lucrări de infrastructură și am montat căsuțele de lemn printre escavatoare (la propriu) și așteptând ca oamenii ce repavau Piața Mică să pună în caldarâm și ultimele pietre cubice.

Atunci când a devenit pietonal platoul din fața turnului, aici unde Orașul Artiștilor își deschide porțile an de an, nimeni nu cred că își imagina că după doar doi ani întreaga piațetă va fi redată oamenilor. Și pentru că lupta noastră nu se mai dă pe câștigarea unui centimetru în plus pentru artiști (în pofida mașinilor), putem acum să ne concetrăm pe lucruri mai importante – realizarea unei adevărate galerii de artă în spațiul public.

Dăm drumul unui concurs de idei la care artiști, arhitecți, designeri își vor aduce aportul în realizarea viitoarei construcții ce va putea găzdui expozițiile celor mai în vogă artiști români.

Concursul este organizat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, asociație non-profit, și se adresează publicului larg cu vârsta minimă de 18 ani, artiștilor, arhitecților, studenților arhitecți, designerilor de obiect și de interior și iubitorilor de frumos, cetățeni români sau străini. Pot participa persoane fizice şi juridice, studenţi arhitecţi, designeri, artiști sau din domenii conexe, profesionişti dar și amatori. Totodată, concursul se adresează atât participanților individuali, cât și echipelor, fără a limita numărul membrilor.

Obiectivele concursului

Concursul urmăreşte selectarea celei mai bune idei de amenajare a unei galerii de artă ce va fi amplasată temporar în spațiul public. Galeria de artă va reprezenta punctul central al proiectului “Orașul Artiștilor” organizat anual, pe timpul verii, în Sibiu (România) – Piața Mică, pe platoul pietonal din fața Turnului Sfatului.

Astfel, construcția propusă va fi amenajată aici anual, pe parcursul verii (perioadă aproximativă: iulie-septembrie). În jurul galeriei de artă vor fi desfășurate, pe parcursul proiectului, ateliere de artă destinate copiilor, adulților și familiilor, astfel că trebuie ținut cont de faptul că aici se vor amplasa (pe perioade scurte) șevalete, mese și bănci de lemn destinate atelierelor ce pot fi gândite pentru a se integra în spațiul propus de către participanți. De asemenea, reprezintă un avantaj dacă proiectul propus va integra și zonă de depozitare pentru bănci, mese și șevalete.

Propunerile participanţilor trebuie să exceleze prin calităţile lor estetice dar şi prin capacitatea de a oferi o soluție implementabilă. Cu alte cuvinte, înscrierea și participarea la concurs trebuie să fie asumată, astfel încât câștigătorii vor face parte din echipa de implementare, coordonând construcția ideii până în luna iunie 2022, perioadă ce poate fi prelungită cu un an calendaristic. Organizatorii pot pune la dispoziție specialiști (arhitecți, constructori) ce vor ajuta la definitivarea detaliilor de execuție necesare, astfel încât ideea să fie cât mai ușor realizabilă.

Calendar: concursul s-a terminat

    • 15 iulie – 31 august 28 septembrie: desfășurare concurs. Propunerile trimise după data de 28 septembrie, ora 23:59, nu vor fi luate în considerare;
    • 29 septembrie – 3 octombrie: publicarea lucrărilor participante selectate și expoziție în cadrul galeriei Art Point din Pța. Mică, Sibiu (România);
    • 29-30 septembrie: jurizarea lucrărilor;
    • 1-3 octombrie: anunțarea câștigătorilor;
    • Noiembrie 2021 – iunie 2022: perioada de implementare – definitivarea detaliilor de execuție și realizarea galeriei de artă câștigătoare (la cererea Oraganizatorilor sau a finanțatorilor, perioada poate fi prelungită unilateral).

PREMII:

În cadrul Concursului se vor acorda, pe baza jurizării, un premiu și două mențiuni, astfel:

  • Premiul 1 în valoare de – 2.000 lei (aprox. 400 euro) + o vizită la Sibiu (România) împreună cu familia sau un prieten/ o prietenă* pe perioada de derulare a proiectului Orașul Artiștilor din anul în care va fi inaugurată noua galerie de artă (perioadă aproximativă: iulie – septembrie 2022).
  • Două mențiuni în valoare de – 500 lei (aprox. 100 euro).

*Câștigătorul poate participa la inaugurarea galeriei de artă, ca invitat special, Organizatorul decontând toate cheltuielile de transport (clasa economic de oriunde din Europa), cazare (hotel 3 stele) și masă pentru un sejur de 5 zile la Sibiu (România), pentru câștigător și familia lui/ei (maxim 2 adulți și doi copii) sau pentru el/ ea și încă un prieten/ o prietenă;

Valoarea premiului și a mențiunilor este netă. Taxele si impozitele aferente vor fi suportate de către Organizatori.

Premiile acordate nu pot fi înlocuit cu alte premii şi nu sunt transmisibile.


Condiţiile de trimitere a proiectului
Până la data de 28.09.2021, fiecare participant va transmite organizatorului, pe email concurs.artpoint@gmail.com, proiectul cu care dorește să participe la concurs. Propunerile trimise după data de 20 septembrie, ora 23:59, nu vor fi luate în considerare.

Criterii de evaluare, selecţie şi ierarhizare

Criterii obligatorii:

  • obţinerea unei soluţii care să ţină cont de bugetul propus pentru construire: 20.000 lei (4.000 euro), cu posibilitatea extinderii bugetului în condițiile descrise la pctul. 9 din Regulament. Bugetul trebuie prezentat ca anexă la proiectul propus;
  • aplicabilitatea și fezabilitate: galeria de artă trebuie să poată fi construită pentru a fi folosită începând cu iunie 2022, în cadrul proiectului “Orașul Artiștilor” din Pța. Mică din Sibiu, ținând cont că aceasta trebuie amenajată temporar în Centrul Istoric al Municipiului Sibiu respectând Regulamentele locale de urbanism și publicitate.

Se vor privilegia propunerile în care primează:

  • creativitatea: impactul vizual atât în momentul în care galeria de artă este deschisă publicului, cât şi în momentele în care este închisă vizitării;
  • calitatea arhitecturală al obiectului propus, adaptarea la spaţiul public existent, dialogul cu fondul construit învecinat;
  • interactivitatea cu publicul.

Nerespectarea condiţiilor și datelor tehnice de trimitere a proiectului precum și a bugetului de construire, poate duce la eliminarea proiectului din concurs.

Se va efectua o jurizare în cadrul căreia se va desemna un singur câştigător, acordând și două mențiuni în funcție de punctajul obținut și de creativitatea ideii. Dacă aceștia nu îşi vor revendica premiul obţinut, sumele de bani vor merge către următorul clasat, în ordinea în care participanții au fost jurizaţi.

Jurizarea

Juriul va fi format din reprezentanţi ai organizatorilor, artiști, reprezentanți ai galeriilor de artă, arhitecți. Juriul este format din următoarele persoane, putând oricând pe parcursul derulării concursului ca juriul să își modifice componența și/ sau să fie completat de către alți specialiști:

  • Michael Engel – arhitect, expert internațional pentru dezvoltare urbană;
  • Mihai Zgondoiu – artist & curator independent, fondatorul galeriei Atelier 030202;
  • Ștefan Radu Crețu – artist vizual;
  • Tudor Șt. Popa – c.arhitect, președinte AIOS.

ANEXE:

  • Informații actualizate: www.facebook.com/ArtPoint.ro
    Update 03.10.2021:
  • Proiectele participante pot fi văzute aici: Facebook
  • Rezultatele concursului se găsesc aici: http://aios.ro/artpoint-rezultate

Concursul este organizat în cadrul proiectului Orașul Artiștilor. Finanțator: Primăria Municipiului Sibiu.

🇬🇧 Visit the english version: www.aios.ro/artpoint-en

2 comments

  1. Ana spune:

    buna seara. in planul de situatie, unde este data zona hasurata cu albastru. mai este o zona hasurata tot cu albastru dar cu linii mai rare . inclusiv acea zona poate fi folosita pentru extinderea galeriei?

    • Popa Tudor Stefan spune:

      Da, toata zona hasurata poate fi ocupata de galeria de arta propusa cu specificatia ca zona hasurata cu linii mai rare este acum culoar de trecere pentru pietoni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *