Recomandarile AIOS pentru amenajarea spatiilor publice din cartierul Strand

Recomandările AIOS pentru amenajarea spațiilor publice din cartierul Ștrand

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu recomandă realizarea de curți interioare comunitare între blocurile din cartierul Ștrand.

La inițiativa Fundației Comunitare Sibiu, Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu a participat în urmă cu o săptămână la o întâlnire cu reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, pentru a discuta cu privire la planurile de reamenajare a cartierului Ștrand.

Contractul, ce a intrat deja în etapa de implementare, prevede și modernizarea carosabilului, a trotuarelor și a spațiilor de parcare, astfel că am dorit să ne asigurăm în acest fel că spațiile verzi de facto din jurul blocurilor nu vor fi desființate pentru a lăsa loc altor lucrări de amenajare ce presupun asfaltare.

Am apreciat deschiderea Primăriei în a colabora astfel încât spațiile amenajate să fie rezultatul dorințelor și nevoilor locuitorilor. Astfel, pe baza planurilor analizate, am identificat următoarele:

  • Spațiile verzi din zonele străzilor vor fi acceptabil afectate, majoritatea locurilor de parcare fiind amenajate pe locurile deja existente;
  • Zona de vile rămâne una verde, cu foarte puține intervenții;
  • Zonele dintre blocuri se doresc a fi transformate în parcări, majoritatea dintre aceste spații fiind ocupate, prin proiectul propus, în proporție de aproape 100% cu parcări și alei (carosabile și pietonale), fiind eliminate zonele verzi existente.

Deși în teorie este de apreciat că parcările sunt mutate în spatele blocurilor, acestea nealterând aspectul general al cartierului, prin eliminarea tuturor zonelor verzi dintre blocuri se elimină totodată posibilitatea locuitorilor de a avea un loc de relaxare, ferit de forfota orașului și, totodată, elimină orice spațiu public din vecinătatea blocurilor folosit în prezent de către copii în timpul liber.

Astfel, am elaborat o propunere de amenajare a acestor spații dintre blocuri ce pot fi considerate curți interioare comunitare. Pentru această propunere, am urmărit respectarea Planului Urbanistic General al Sibiului ce prevede câteva reglementări foarte clare:

  • Numărul de parcaje necesare este de 1,5 locuri/ apartament plus 0,5 locuri/ apartament pentru vizitatori dar, foarte important, minim 60% dintre acestea trebuiesc realizate subteran ori în garaje, conf. Anexei 2, PUG Sibiu;
  • Obligativitatea retragerii locurilor de parcare la minim 5 m. față de ferestre și clădiri (distanță ce se mărește la 10 m., conform PUG, în zona L3 cuprinsă între străzile Cristian, Prof. Aurel Popa, Prof. Ioan Moga, Dimitrie Cantemir);
  • Păstrarea/ realizarea de plantații înalte și medii pe minim 60% din suprafața dinspre căile de circulație și interzicerea eliminării vegetației înalte mature. Pentru fiecare arbore matur tăiat, se vor planta minimum alți trei arbori.

Ca analiză, am ales un astfel de spațiu ce va intra în reabilitare în prima etapă a contractului de reamenajare, ce poate fi considerat reprezentativ pentru cartierul Ștrand. Acesta se află între străzile Poet Vasile Cârlova, Doljului, Olteniei, Bihorului.

Astfel, în prezent, spațiul dintre blocuri este ocupat în proporție de aprox. 35% cu vegetație de toate tipurile (iarbă, arbori, gard viu), la această suprafață adăugându-se și pământul neamenajat, devenit astfel în urma circulației auto și pietonale pe fosta zonă verde dintre blocuri. În urma unei analize făcute pe parcursul a mai multor zile, aici s-au format aprox. 30-35 locuri de parcare neamenajate dar necesare locuitorilor. Alți locuitori parchează în fața blocurilor, pe trotuare (aprox. 20-25 mașini).

Spații Existent Variantă nerecomandată Propunere AIOS
Spații verzi (iarbă, arbori înalți, gard viu) 2050 mp 1110 mp 1950 mp
34,74% 18,81% 33,05%
Parcaje (acum spații betonate folosite ca parcări și alei carosabile) 1700 mp 2200 mp 1300 mp
28,82% 37,29% 22,03%
Alei carosabile și pietonale (acum pământ neamenajat) 2150 mp 2590 mp 2650 mp
36,44% 43,90% 44,92%

În urma celor de mai sus, recomandarea noastră este de a păstra minim 5,5 m. de spațiu verde de la fațada clădirilor, delimitat de restul spațiului cu un gard viu, urmând apoi să se amenajeze alei pietonale (1,25 m lățime), parcaje laterale (2 m. lățime), acces carosabil (4,5 m. lățime), două rânduri de parcări dispuse la 75°, acest registru repetându-se până la fațada blocului de vis-a-vis. Bineînțeles, acolo unde este posibil, recomandăm eliminarea parcajelor laterale, lățind zona verde la 7,5 m., dând posibilitatea locuitorilor să își amenajeze aici curtea interioară comunitară ca spațiu de întânire și joacă.

Varianta aceasta de amenajare a locurilor de parcare (după modelul parcajelor realizate între blocurile de pe Aleea Frații Buzești, cartier Hipodrom), cu parcări prevăzute în mijlocul spațiului liber, are un avantaj foarte mare – fațadele clădirilor rămân aerisite și ușor accesibile.

De asemenea, ținând cont de lucrările aflate în desfășurare pentru amenajarea coridorului de deplasare cu bicicleta ce trece și prin cartierul Ștrand, recomandăm luarea în considerare a construirii de parcări pentru biciclete, conform cerinței din Anexa 2 PUG Sibiu, pentru zonele de locuințe colective (multifamiliale).

Avantajele propunerii noastre sunt vizibile. Pe lângă păstrarea spațiului verde existent, dăm astfel posibilitatea locuitorilor de a păstra viu spiritul vecinătății, oferind totodată numărul de parcaje necesar, nemaiamintind aici faptul că în următorii ani se va construi în imediata vecinătate parcarea supraetajată propusă prin Planul de Mobilitate Urbană în zona stadionului Voința.

Vă oferim spre analiză planuri comparative și un tabel cu reglementările din PUG Sibiu ce trebuie urmărite și respectate.

Cerințe obligatorii din PUG Sibiu Existent Variantă nerecomandată Propunere AIOS
Respectă cerință 1,5 locuri parcare/ apartament, respectiv 192 locuri de parcare X

(75 locuri existente amenajate)

(194 locuri create)

(119 locuri create + 75 existent)

Respectă cerință 0,5 locuri parcare pentru vizitatori/ apartament, respectiv 64 locuri parcare X

(75 locuri existente)

X

(parcare supraetajată prop.)

Respectă cererea ca minim 60% din parcaje să fie subterane sau în garaje X X X
Respectă cererea să fie amenajate minim 2 parcări acoperite ptr. biciclete/ apartament, respectiv 256 locuri de 60×250 cm fiecare, conf Anexa 2 din PUG X X

Nu există spațiu

Există posibilitatea
Respectă obligativitatea retragerii parcajelor de la fereastră cu minim 5 m. (conf. ordinului 119/04.02.2014 emis de Ministerul Sănătății) X

 

X

 

(între 6,75 și 13,5 m.)

Respectă interzicerea amplasării parcajelor la sol la o distanță mai mică de 10 m. față de ferestrele locuințelor, conf. PUG X

 

X

 

X

(parțial)

Respectă interzicerea eliminării vegetației înalte mature (pentru fiecare arbore matur tăiat, se vor planta minimum trei arbori) X

(parțial)

Respectă interzicerea înlocuirii spațiilor verzi existente cu parcaje la sol (în caz contrar, trebuie create noi spații verzi similare ca suprafață, la maxim 100 m. distanță) X

(parțial)

Respectă obligativitatea plantării unui arbore la fiecare patru locuri de parcare X X
Respectă recomandarea împrejmuirii din gard viu a parcajelor la sol X Există posibilitatea
Respectă recomandarea păstrării de plantații înalte și medii pe minim 60% din suprafața dinspre căile de circulație

(nu se intervine)

(nu se intervine)

(nu se intervine)

Se asigură spații libere de folosință comună (locuri de joacă, spații verzi plantate și amenajate de folosință generală, alei pietonale) în proporție minimă de 10% din suprafața construită desfășurată (SCD) la nivel de parcelă, respectiv 2.100 mp  

(spații verzi)

 

X

 

(spații verzi și alei pietonale)

În speranța unei colabărări benefice între Primăria Municipiului Sibiu și locuitorii cartierulu Ștrand, vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a adapta proiectul de reamenajare a cartierului după cerințele și nevoile cetățenilor.

Click pe poză pentru a mări planurile

Click pe poză pentru a mări planurile

 

c.arh.rest. Tudor Șt. Popa

Președinte Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului sibiu

One comment

  1. Bulbes Monica spune:

    NU ESTE CORECT CA NUMAI UNII SA BENEFICIEZE DE LOCURI DE RELAXARE! ESTE PARC .SA SE RELAXEZE IN PARC.VREM CATE UN LOC DE PARCARE PT.FIECARE APARTAMENT! UNUL! SA PLATESC IMPOZIT ,SA STIU CA AM LOCUL MEU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *