Sistem de colectare deșeuri pe Râul Cibin

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS) a început în anul 2021 documentarea cu privire la sistemele de colectare a deșeurilor din râuri și pârâuri. În paralel, Primăria Municipiului Sibiu a votat o Hotărâre de Consiliu Local privind amenajarea unui sistem de oprire și curățare a gunoaielor de pe râul Cibin pe raza Municipiului Sibiu, al cărui inițiatori au fost grupurile de consilieri locali PNL și FDGR. Această inițiativă a venit și cu o invitație publică a consilierului local Adrian Bibu, prin care se dorea implicarea AIOS proiect.

Inițiativa a fost votată în ședința de Consiliu Local din 22 aprilie 2021, de Ziua Pământului, iar Primăria Sibiu a trimis o solicitare Administrației Naționale „Apele Române” în vederea semnării unui protocolul de utilizare a râului Cibin pentru amplasarea sistemului de colectare a deșeurilor.

Solicitare rămasă fără răspuns aproape un an de zile. Abia în luna martie 2022, protocolul a fost semnat și Primăria a putut înainta cu procedura de încredințare a contractului de proiectare.

La un an de la votarea acestui proiect, râul Cibin arată în continuare așa:

Fiind direct interesați ca acest sistem să funcționeze și pe râul Cibin, AIOS s-a documentat atât la nivel național cât și european pentru a descoperi tipuri de sisteme de colectare a deșeurilor din râuri dar și cu privire la legislația europeană în domeniu.

Iată câteva exemple de sisteme de colectare a deșeurilor din râuri, implementate în România pe parcursul anului 2021: aici.

Deoarece sistemele cele mai răspândite colectează doar deșeurile plutitoare, de pe luciul apei, și ținând cont că 45% dintre deșeurile purtate de râuri sunt subacvatice, am fost încă de la început interesați să aflăm care sunt directivele și reglementările Europene pe acest subiect, ținând cont că unele sisteme (cu plasă, de exemplu) pot afecta fauna acvatică.

Iată răspunsul primit prin Sistemul de Cercetare al Parlamentului European – EPRS | European Parliamentary Research Service, ce cuprinde linkuri spre legislația europeană precum și mai multe tipuri de sisteme de colectare funcționale în Europa: www.aios.ro/CibinEPRS

One comment

 1. Jurjiu Liviu-Gheorghe spune:

  Buna ziua!
  Colectorul de pe râul Buzau este proiectat,executat si m9ntat de noi.
  Pentru detalii va stam la dispozitie;
  D.ing. Liviu-Gheorghe Jurjiu
  Tel.0723139439

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *